Liever een old timer of het nieuwste van het nieuwste?

Volgens de cijfers van het CBR rijdt Nederland het meest in auto’s die 15 tot 20 jaar oud zijn. Door de jaren heen is hier weinig verandering in te zien. In 2019 zijn er slechts 1 miljoen voertuigen méér te vinden op de weg dan in 2015.

Welk jaar het ook was, nooit waren er méér dan 1 miljoen auto’s die ouder dan 20 waren of jonger dan 1 jaar. Wel is een opvallende piek te zien bij auto’s tussen de 15 en de 20 jaar. Keer op keer is dit de leeftijd van de meeste auto’s op de weg.

Ongeveer 75% van alle voertuigen waren personenauto’s in 2019. De overige 25% waren bedrijfsvoertuigen en motorfietsen. De tweewielers lijken laat te pieken, hoe ouder ze worden hoe meer er van op de weg te zien zijn. In het afgelopen jaar waren er zo 200,000 motoren op de weg die ouder waren dan 25 jaar. Terwijl bij de andere leeftijdsklasse met moeite de 100.000 wordt aangetikt. Wat dat er gaat doen de bedrijfsauto’s het beter, met een bescheiden 171.000 auto’s, waren de meeste tussen de 9 en de 12 jaar.

Ondanks de wens om altijd jong te blijven is er toch een kleine stijging in het aantal voertuigen dat ouder is dan 25 jaar. Maar zolang je nieuwe Tesla of je oude Fiat je nog veilig van A naar B brengt maakt de leeftijd niet uit, zolang de tank of batterij maar vol zit.

Bron: RDW, CBS

Advertenties

Related posts